logo walk on

 

"Laat mensen met een dwarslaesie weer lopen".

Erkend als "Algemeen Nut Beogende Instelling"

logo walk on

Exoskelet

Te veel en langdurig achter elkaar zitten is de laatste tijd veel in het nieuws. Het is slecht voor de gezondheid en wordt zelfs afgeschilderd als het nieuwe roken. Dat veel zitten dus slecht is voor de gezondheid geldt uiteraard ook voor mensen in een rolstoel. Mensen die de controle kwijt zijn over hun benen door bijvoorbeeld een dwarslaesie kunnen zich met een exoskelet weer lopend voortbewegen.ReWalk Exoskelet

Maar wat is een exoskelet?

Een exoskelet is een uitwendig skelet, waarmee iemand met een dwarslaesie weer rechtop kan staan en lopen. Wil men van zitten naar rechtop staan dan helpt het exoskelet door middel van elektromotoren de persoon rechtop. Het frame van het exoskelet zorgt ervoor dat de benen in de juiste positie worden gedrukt. Daarom is het erg belangrijk dat het exoskelet op maat van de gebruiker gemaakt wordt.

Het exoskelet bestaat uit 'robot benen', sensoren en een accu- en computerpakket. Het systeem wordt aangestuurd door middel van een armbandje om de pols dat signalen stuurt naar de sensoren. Zo kan het systeem in actie worden gebracht door de opdracht 'lopen' via het armbandje te geven en vervolgens naar voren te hangen om zo de sensoren te activeren. Het lijkt allemaal erg ingewikkeld maar het is snel aan te leren.

Voor- en nadelen

Naast het staan en lopen heeft het exoskelet nog een aantal voordelen. Met een exoskelet kan men weer trappen lopen en toegang krijgen tot gebouwen die met een rolstoel niet toegankelijk zijn. Het lopen draagt daarnaast bij aan de algehele fitheid en heeft een gunstig effect op bijkomende complicaties van een dwarslaesie, zoals blaas- en darmproblematiek. De verwachting is dat patiënten met een exoskelet ook minder zorg nodig heeft, mede doordat men meer beweegt. Bovendien worden sociale contacten verbeterd doordat je letterlijk op ooghoogte met elkaar kunt communiceren.

Zodra de patiënt vertrouwd is met het exoskelet komen allerlei andere dagelijkse activiteiten binnen bereik, met het exoskelet, zoals koken, werken aan een werktafel, pakken van objecten van een hoge plank, bezoek aan drukke cafés etc. Deze activiteiten worden uiteindelijk allemaal makkelijker met een exoskelet. Dit draagt bij aan een grotere zelfstandigheid van een revalidant.

Het exoskelet heeft ook nadelen. Bijvoorbeeld de prijs: de kosten voor de aanschaf liggen tussen de 85.000,- euro en 100.000 euro om het skelet te kunnen kopen. Tot de dag van vandaag vergoedt een Nederlandse zorgverzekeraar dit bedrag niet. Ook moet je nog met krukken lopen om je evenwicht te kunnen bewaren. Het exoskelet is nog in het beginstadium. Er moet nog veel onderzocht en ontwikkeld voordat men kan zeggen dat een exoskelet de vervanger is van de rolstoel.

Exoskeletten worden nu nog gezien als science fiction, maar kijkende naar de toekomst (met name naar robottechnologie) zal het exoskelet steeds beter intregreren met het menselijk lichaam.

DONATIE DOELSTELLING

Help ons sparen voor het 2e exoskelet!

Met dit robotpak laten we 5 mensen met een dwarslaesie 2 keer in de week trainen bij een erkende fysiotherapeut. Het pak is momenteel de enige kans op lopen voor mensen met een dwarslaesie. Maar het skelet kost € 120.000,-- en er is nog geen enkele vergoeding voor, terwijl de gezondheidsvoordelen enorm zijn.

Stichting Walk On maakt zich daarom sterk voor deze groep mensen.
Help jij ons mee? 

Zie ook "Eerste exoskelet officieel volledig in eigendom". 

2e exoskelet

Recente donaties:

Agenda

Geen evenementen

Erkend als "Algemeen Nut Beogende Instelling"

kinese_fysiotherapeuten_50hoog.jpgteijin_company_logo_50hoog.pngDelftechniek_resize.jpgfitness_centrum_performance_50hoog.jpgbrandsma_de-jong.jpglamberink_50hoog.pngRuud-Haan-Fotografie--Webdesign-50.pngkiwanis_groningen_50hoog.pngavebe.jpgBakkerPrins_resize.jpglogo-MAINDES-50hoog.pngtaxi_duurswold_50hoog.jpgOmmelander_50hoog.png