logo walk on

 

"Laat mensen met een dwarslaesie weer lopen".

Erkend als "Algemeen Nut Beogende Instelling"

logo walk on

G-Therapeutics geeft dwarslaesie-patiënten een 'duwtje in de rug' om weer te kunnen lopen

Sjaak Deckers 2

EINDHOVEN - Jaarlijks lopen 400.000 mensen een dwarslaesie op. Lopen is daarna vaak niet meer mogelijk. G-Therapeutics ontwikkelt een therapie die dát weer mogelijk moet maken. Een medisch wonder? “Ik denk dat dwarslaesie-patiënten het wel op die manier gaan beleven”, zegt Sjaak Deckers, de CEO van het Eindhovense bedrijf.

De helft van de 400.000 mensen die jaarlijks een dwarslaesie oplopen zijn mannen tussen 20 en 40 jaar. “De belangrijkste oorzaken zijn risicovolle sporten en gevaarlijke werkzaamheden. In een niet-westerse landen ligt het percentage nog hoger. Dat komt vooral door de vele scooter- en motorongelukken”, typeert Deckers deze risicogroep.

Eerste stappen

G-Therapeutics zette de afgelopen jaren de eerste stappen naar een therapie die een deel van deze patiënten weer aan het lopen moet krijgen. Deckers: “De therapie bestaat uit twee delen. Bij een dwarslaesie-patiënt wordt een sonde met een aantal elektroden in het ruggemerg gepaatst. De sonde is weer verbonden met een soort pacemaker waarmee we stroomstootjes kunnen toedienen het ruggemerg. Op die manier worden op de juiste plaats en op het goede moment een aantal spieren gestimuleerd.”

Volgens Deckers worden zo, in combinatie met een intensieve looptraining, langzamerhand de oude verbindingen tussen de zenuwen en spieren weer hersteld. “Daarbij speelt ook het weer 'willen lopen' een belangrijke rol. Na maanden van will-powered trainen moet de patiënt dan weer controle krijgen over zijn spieren om te kunnen lopen.” 

Succesvolle proeven

G-Therapeutics werkt samen met de Zwitserse professor Courtine die het systeem al verschillende keren succesvol testte met ratten. De therapie is echter niet voor elke patiënt geschikt. “Er zijn patiënten met een complete dwarsleasie die niets meer kunnen. Maar er zijn ook patiënten met een incomplete dwarslaesie die bijvoorbeeld nog kunnen staan. Op die groep richten we ons. Een van de casestudies leverde al een succesvol verlopen therapie op. Over niet al te lange tijd willen we nog meer proeven gaan nemen.”
Deckers was al eerder succesvol. Met zijn bedrijf Sapiens ontwikkelde hij een methode om mensen met Parkingson, voor een deel, te genezen. Twee jaar geleden verkocht hij het bedrijf. Voor zijn huidige onderzoek haalde Deckers al 36 miljoen binnen om de therapie te ontwikkelen. Hij denkt nog eens 14 miljoen nodig te hebben om de therapie ‘naar de markt te brengen’. “Ik probeer nog subsidie te krijgen voor de onderzoeken. De komende jaren heb ik nog zeker 20 tot 30 gespecialiseerde onderzoekers nodig. Onderzoek kost veel tijd. We hopen dat over vijf jaar de eerste patiënten weer kunnen lopen.”

Bron: Omroep Brabant

DONATIE DOELSTELLING

Help ons sparen voor het 2e exoskelet!

Met dit robotpak laten we 5 mensen met een dwarslaesie 2 keer in de week trainen bij een erkende fysiotherapeut. Het pak is momenteel de enige kans op lopen voor mensen met een dwarslaesie. Maar het skelet kost € 120.000,-- en er is nog geen enkele vergoeding voor, terwijl de gezondheidsvoordelen enorm zijn.

Stichting Walk On maakt zich daarom sterk voor deze groep mensen.
Help jij ons mee? 

Zie ook "Eerste exoskelet officieel volledig in eigendom". 

2e exoskelet

Recente donaties:

Agenda

Geen evenementen

Erkend als "Algemeen Nut Beogende Instelling"

logo-MAINDES-50hoog.pngfitness_centrum_performance_50hoog.jpgavebe.jpgkiwanis_groningen_50hoog.pngtaxi_duurswold_50hoog.jpgOmmelander_50hoog.pngbrandsma_de-jong.jpgBakkerPrins_resize.jpgkinese_fysiotherapeuten_50hoog.jpgDelftechniek_resize.jpglamberink_50hoog.pngRuud-Haan-Fotografie--Webdesign-50.pngteijin_company_logo_50hoog.png